Thuis in wonen

Houd huren betaalbaar, in heel Nederland...

Notulen Huurdersraad Hardinxveld-Giessendam

2001

portfolio1 portfolio2 portfolio3 portfolio4

Ander Nieuws

Reacties op publicaties op deze website zijn welkom. antwoord krijgt u altijd. Het kan soms even duren, maar u krijgt een reactie....

Solliciteren

Wij zoeken nieuwe bestuursleden.....

Rapporten

Geplaatst, daarom leest u het hier bij de Huurdersraad....

small portfolio2 small portfolio4
themed object
get in touch

NOTULEN

18 april 2001

 

Notulen van de Huurdersraadvergadering van de Woningstichting "Hardinxveld-Giessendam", gehouden op woensdag 18 april 2001 om 19.30 uur, in het kantoor aan de Rijnstraat 1 te Hardinxveld-Giessendam.

Aanwezig Raad van Bestuur:
H. van Hunnik voorzitter
W.B. Blokhuis secretaris
W.A. Huisman penningmeester
A. Reijnders 2e voorzitter
G. Venis 2e penningmeester
J.L. den Breejen-v.d.Zande alg. bestuurslid

Aanwezig Raad van Commissarissen:
J.H. van Wingerde

Aanwezig van de Directie:
P.A. van der Priem
 C. de Vreede

Aanwezig van de Huurdersraad:
M. Stek, J. Muilwijk, L. Punt, J. Kuipers, J. Heijkoop,
P. Koppelaar-Put, G.J. Sikkema, F. Hoornaar-de Kreij, L. v. Gelder,
K. de Ruyter, T. de Vries.
Met kennisgeving afwezig: C. A. Blom-Fijnekam,
M. v. Hoven-Bakker W. Drinkwaard.

1. Opening
De voorzitter heet de aanwezigen van harte welkom.

2. Notulen
De notulen van de huurdersraadvergadering van 14 februari 2001 worden vastgesteld.

3. Ingekomen stukken/mededelingen
Geen

4. Vaststelling jaarverslag 2000
Het jaarverslag is behandeld in het bestuur en in de vergadering met de raad van commissarissen. Zij hebben ermee ingestemd. De accountantsverklaring is inmiddels ontvangen. De voorzitter stelt het jaarverslag aan de orde. De aanwezigen van de huurdersraad kunnen ermee instemmen.

5. Ontwikkeling woon/-zorgcomplex Boven Hardinxveld
Aan de bezwaarden zijn goede voorstellen gedaan. De Woningstichting probeert met hen tot een minnelijke oplossing te komen. We hopen met elkaar dat de bezwaren worden ingetrokken. Als dit niet het geval is dan moet de Gemeente erop aandringen, dat de schorsing van tafel wordt geveegd via een goede onderbouwing bij de bestuursrechter.
De heer Stek vraagt, als men bezwaar blijft maken, of de Woningstichting dan nog met het project wil oorgaan.
De voorzitter antwoordt dat dit echt de bedoeling is.

6. Tijdelijke verpleeghuiszorg
We hopen 50 verpleegeenheden te zetten in Boven-Hardinxveld voor de periode van 5 jaar. Dit betekent dat je dit contingent aan zorg in de toekomst kan inzetten in Boven- en Beneden-Hardinxveld.
De heer De Ruiter vraagt wat de mogelijkheden na deze vijf jaar zijn.
De heer Van der Priem antwoordt, dat dan 30 verpleeghuiszorgeenheden kunnen komen in het woon-/zorgcomplex Boven-Hardinxveld en 20 verpleeghuiszorgeenheden eventueel ingezet kunnen worden in Beneden-Hardinxveld.

7. Bestuurssamenstelling
In de bestuursvergadering van 5 september 2001 neemt onze voorzitter H. van Hunnik afscheid. Op vrijdagmiddag/-avond 7 september 2001 wordt dit gevierd.
De opvolger van de heer Van Hunnik wordt de heer T. Boerman. De heer T. Boerman was voorzitter van de raad van commissarissen.
Dit betekent dat de overige leden van de raad van commissarissen een nieuwe voorzitter moeten kiezen.
De heer Van Hunnik is blij dat de heer T. Boerman zijn opvolger wordt.
Op het voorstel van vertegenwoordiging binnen het bestuur van 2 huurders naar 1 huurder gaan de aanwezigen leden van de huurdersraad akkoord.
De heer Sikkema adviseert dat er in de statuten het woordje minimaal moet worden opgenomen. Dit advies wordt gevolgd.

8. Huurverhogingsronde per 1 juli 2001
In de beleidsnota 2001 is voor de vaststelling van de redelijke huurprijs uitgegaan van een inflatievolgend huurbeleid als basis. In 2001 ligt het gemiddelde huurverhogingspercentage rond de 2,6%. De heer Van der Priem verwijst verder naar het overzicht huurverhogingen per 1 juli 2001.
De heer Van der Priem merkt op dat de woningen aan de Wibautstraat, de Merwedestraat en de woningen Over ‘t Spoor geen huurverhoging krijgen in verband met sloop

De heer Stek informeert waarom sommige woningen aan de Sluisweg een huurverhoging van 2,6% krijgen en sommige een huurverhoging van 3,1%. De heer Van der Priem antwoordt dat dit komt door afspraken die in het verleden gemaakt zijn wat renovatie betreffende. De heer De Vreede voegt hieraan toe, dat door mutatie de woningen gelijk op het juiste huurniveau gebracht worden met als resultaat het trendmatige percentage van 2,6

9. Opzet huurdersraad als representatieve organisatie
HuurverhogingIn de Wet Overleg Huurder Verhuurder is bepaald, dat over belangrijke zaken van beleid overleg gevoerd moet worden met een representatieve huurdersorganisatie.
De huurdersorganisatie moet dan een rechtsvorm hebben van een stichting of een vereniging. De heer Van der Priem merkt op dat zijn advies is er een stichting van te maken. Er moet een werkgroep komen die het een en ander gaat uitwerken. In de werkgroep moet 1 bestuurslid deelnemen, 2 leden van de huurdersraad en de directeur. Deze personen moeten de overeenkomst van samenwerking bestuderen. Dit moet dit jaar gereed zijn.

De heer Van Hunnik heeft als voorstel de heer Stek en de heer Sikkema als vertegenwoordigers van de huurdersraad en de heer Reijnders als bestuurslid. De heren Stek en Sikkema hebben na vragen over wat deze taak precies inhoud te kennen gegeven dat ze in de werkgroep willen deelnemen. De heer Stek heeft wel verzocht de leden van de huurdersraad die niet aanwezig zijn te informeren. De heer Van der Priem deelt mee dat hiervoor wordt gezorgd.

De volgende afspraken zijn gemaakt 1 mei en 15 mei 2001 om 19.30 uur in het kantoor van de Woningstichting “Hardinxveld-Giessendam".

10. Intentie-koopovereenkomst verenigingsgebouw O.K.K. aan de Rijnstraat 1a
Als er voor O.K.K. een locatie in de Westwijk beschikbaar is gesteld dan wil de Woningstichting de grond van O.K.K. kopen. Om die reden is er alvast een intentieovereenkomst opgesteld.
De heer Stek vraagt of de prijs voor O.K.K. 1 miljoen bedraagt inclusief de opstal. De heer Van der Priem antwoordt dat dit inderdaad inclusief is.
De heer Stek informeert of er voor deze locatie een speciale bestemming geldt. De heer Van der Priem deelt mee, dat de locatie niet bestemd is voor woningbouw. Het moet het maatschappelijk belang dienen. De heer Van der Priem heeft al een prachtig idee als we O.K.K. bij ons kantoor kunnen gaan betrekken. Prachtig zou zijn wonen, zorg en welzijn onder een dak te brengen.

11. Zorgwoning Wielinghof
Er is nu eindelijk schot gekomen in de aanvraag om een bijdrage in de verbouwings¬kosten van een bejaardenwoning in een zorgwoning. De totale verbouwingskosten van de verbouwing bedragen f 79.800,--. Het volgende voorstel ligt op tafel: 1/3 van de Gemeente (ZVN) , 1/3 Ministerie van V.R.O.M. en 1/3 bijdrage van de Woningstichting. Op 19 april 2001 wordt dit in de Gemeenteraad behandeld. De heer Van der Priem heeft op 17 april 2001 een gesprek gehad met een medewerker van het Ministerie van V.R.O.M. Er werd meegedeeld dat de Woningstichting op 27 april 2001 het antwoord hierop ontvangt. De heer Van der Priem geeft aan dat hij goede hoop heeft op een positief antwoord. Het past in het karakter van experimenteel denken. Als alle partijen groen licht hebben gegeven, dan hoopt de Woningstichting nog in mei 2001 te starten met de verbouwing.
Als er op de begane grond meer woningen beschikbaar komen dan kunnen deze woningen eventueel ook tot zorgwoning worden omgebouwd.

12. Opzet beleid Zelf Aangebrachte Voorzieningen
Dit is nog volop in ontwikkeling. Vanavond is dit onderwerp in het bestuur besproken. We hopen het in oktober 2001 in grote lijnen gereed te hebben, aldus de voorzitter. Het jaar 2002 wordt een experimentele periode. De heer Van der Priem merkt nog op dat het hem verstandig lijkt om maandelijks alle aanvragen in een werkgroep te bespreken.

13. Verkiezing huurdersraadsleden
Normaliter zouden er in mei 2001 verkiezingen worden gehouden voor 7 huurders-raadsleden. Nu we bezig zijn met de voorbereidingen voor een huurdersraad nieuwe stijl willen we voorstellen deze verkiezing niet te houden.In november 2001 staat om die reden een extra algemene Huurdersvergadering gepland.

14. Strategisch voorraadbeheer marktanalyse
Quintis heeft in opdracht van de Woningstichting een marktanalyse van ons woningbezit opgesteld. De heer Van Hunnik verwijst naar de marktanalyse.

15. Rondvraag
De heer Sikkema informeert naar de mededeling van de heer Remkes. De heer Remkes wil boetes opleggen aan woningcorporaties als men niet het verplichte aantal woningen verkoopt wat door de overheid is opgelegd. De heer Van der Priem merkt op, dat het zo’n vaart niet zal lopen. De bedoeling was dat er 50.000 stuks verkocht moesten zijn. Landelijk zijn er 20.000 stuks verkocht. Conclusie: het plan slaat niet aan. Het is niet de realiteit, aldus de heer Van der Priem. Dit idee is verzonnen omdat in de grote steden complete wijken eerst gesloopt moeten worden en hierna weer nieuwbouw neergezet moet worden. Hier is veel geld voor nodig. Via deze verkopen probeert Remkes dit te financieren. Het streven van Remkes is 65% verkoop en 35% huur. In Hardinxveld-Giessendam liggen de verhoudingen 30% huur en 70% verkoop. Dit zit dus wel goed.

De heer Sikkema deelt mee dat de tegels bij hem in de tuin zijn verzakt. Wie is er in zo’n geval aansprakelijk als er iemand z’n been breekt. De heer De Vreede antwoordt dat, wanneer de Woningstichting nalatig is, de Woningstichting aansprakelijk is.

De heer Sikkema vraagt moeten de garages en de schuren ophogen? De Woningstichting levert het zand en ophogen moet men zelf doen.De heer Blokhuis merkt over bovengenoemde kwestie op, dat hij in een aansprakelijkheidscommissie deelneemt en dat hij bijzondere dingen heeft meegemaakt.
De heer Blokhuis geeft enkele voorbeelden. De heer Blokhuis vindt dan ook dat de Woningstichting hier aandacht aan moet geven.

9. Sluiting
Niets meer aan de orde zijnde sluit de voorzitter de vergadering.

W.B Blokhuis Secreatris H. van Hunnik Voorzitter

 

slide up button

Blijf op de hoogte, je leest Huurdersnieuws het eerst op onze site

We doen het voor de Huurders