Thuis in Wonen

Houd Huren Betaalbaar...

Reactie en aanbeveling Huurverhoging 2025

portfolio1 portfolio2 portfolio3 portfolio4

Ander Nieuws

Reacties op publicaties op deze website zijn welkom. antwoord krijgt u altijd. Het kan soms even duren, maar u krijgt een reactie....

Solliciteren

Wij zoeken nieuwe bestuursleden.....

Rapporten

Geplaatst, daarom leest u het hier bij de Huurdersraad....

small portfolio2 small portfolio4
themed object
get in touch

AAN STICHTING FIEN WONEN

 

28 maart 2025

 

Betreft: aanvullende reactie adviesaanvraag 2025-01: huurverhoging 2025

Fien Wonen

De vereniging Huurders Belang Zederik (HBZ) en de stichting Huurdersraad Hardinxveld-Giessendam (HRHG) ontvingen dd. 17-03-2025 uw reactie op ons advies huurverhoging per 01-07-2025. Wij danken u voor uw reactie en willen hier kort op reageren.

Met zorg wenden HBZ en HRHG zich tot u over de aangekondigde huurverhoging van 4,5% per 01-07-2025 voor de reguliere woningen. Hoewel wij uw inzet voor toekomstige bouwprojecten begrijpen, vragen wij u dringend deze verhoging te heroverwegen, gezien de huidige economische druk.

Veel huurders worden geconfronteerd met stijgende kosten van levensonderhoud, inflatie en oplopende schulden. Deze verhoging kan leiden tot moeilijke keuzes tussen fundamentele behoeften zoals voedsel en huisvesting.

Impact van huurverhogingen op betaalbaarheid en levensstandaard
De huurquote, zoals berekend door het NIBUD, laat in de meeste voorbeeldberekeningen een kleine daling zien bij een huurverhoging van 4,5%. Hoewel dit op het eerste gezicht positief lijkt, is de daling vaak marginaal, soms slechts 0,1%. Bovendien weerspiegelen deze berekeningen niet de werkelijkheid van veel huishoudens. Het NIBUD veronderstelt dat alle vormen van inkomensondersteuning volledig worden benut door huurders, maar dit is vaak niet het geval. Daarnaast houdt de methode geen rekening met diverse persoonlijke en onvermijdbare kosten, zoals:
❑ extra ziektekosten (bijvoorbeeld medicijnen die niet worden vergoed); ❑ hogere voedingskosten vanwege speciale diëten;

 
❑ energie-uitgaven door slecht geïsoleerde woningen;
❑ kosten voor kinderopvang en onderwijs;
❑ aflossingen op leningen, die steeds noodzakelijker worden voor basale behoeften.

De druk van inflatie
De aanhoudende inflatie treft huishoudens zwaar. Kosten voor basisbehoeften zoals voedsel, energie, zorg en brandstof zijn aanzienlijk gestegen. Hoewel de AOW en sommige inkomens in 2024 zijn verhoogd, is de koopkracht niet noemenswaardig verbeterd. Veel aanvullende pensioenen blijven achter. Voor 2025 indexeert het ABP de pensioenen slechts met 1,84%, terwijl inflatie en huurverhogingen veel hoger liggen. Dit betekent dat gepensioneerden met een aanvullend pensioen er financieel op achteruitgaan.

Lastendruk en oplopende schulden
Naast huurverhogingen kampen veel huishoudens met stijgende lasten. Deze omvatten:

 
❑ hogere zorgpremies en ziektekosten;
❑ exploderende energierekeningen, zelfs met prijsplafonds;
❑ toenemende prijzen van levensmiddelen en brandstoffen;
❑ kosten voor onverwacht onderhoud of reparaties;
❑ inkomensverlaging i.v.m. AOW en pensioen

Volgens het NIBUD raken steeds meer huishoudens in betalingsproblemen. Dit vraagt om actieve inspanningen van woningcorporaties om de betaalbaarheid van woningen te waarborgen.

Corporaties en hun verantwoordelijkheid
Woningcorporaties hebben een maatschappelijke taak om betaalbare woningen te leveren, vooral voor kwetsbare groepen zoals gepensioneerden en gezinnen met lage inkomens. Het argument dat een huurverhoging van 4,5% noodzakelijk is voor toekomstige bouwprojecten, moet worden afgewogen tegen de directe impact op bestaande huurders. Een lagere huurverhoging van 3,1% biedt meer ademruimte voor huurders. Wij stelden eerder 3,3% voor.

Conclusie
De huidige economische realiteit vraagt om meer ambitie van woningcorporaties. Betaalbaarheid mag geen abstract concept blijven het moet in de praktijk voelbaar zijn. Een lagere huurverhoging en maatregelen tegen stijgende lasten zijn cruciaal om huurders te ondersteunen. Dit is niet alleen een kwestie van solidariteit, maar ook van maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Wij vragen u daarom:
1. Beperk de huurverhoging tot 3,3% om huurders financiële ademruimte te geven.
2. Communiceer duidelijk en zorgvuldig over de veranderingen en bied begeleiding waar nodig.
3. Flexibele huurbetalingsregelingen aanbieden.

Fien Wonen staat voor meer dan gebouwen; het vertegenwoordigt gemeenschap, hoop en steun. Wij rekenen op uw empathie en leiderschap om samen te werken aan een stabiele en betaalbare toekomst voor alle huurders.

Met vriendelijke groet, namens alle bestuursleden van beide huurdersorganisaties Huurders Belang Zederik en Huurdersraad Hardinxveld-Giessendam

 

 

 

slide up button

Blijf op de hoogte, je leest Huurdersnieuws het eerst op onze site

We doen het voor de Huurders