Thuis in wonen

Houd huren betaalbaar, in heel Nederland...

Notulen Algemene Huurdersvergadering

2001

portfolio1 portfolio2 portfolio3 portfolio4

Huurdersraad

Reacties op publicaties op deze website zijn welkom. antwoord krijgt u altijd. Het kan soms even duren, maar u krijgt een reactie....

Solliciteren

Wij zoeken nog steeds huurders die zich willen inzetten voor.....

Persberichten

We sturen nog wel eens een persbericht naar een weekblad, of dagblad. Het wordt niet altijd geplaatst, daarom leest u het hier bij de Huurdersraad....

small portfolio2 small portfolio4
themed object
get in touch

NOTULEN

ALGEMENE HUURDERSVERGADERING

9 mei 2001

 

Samenvattend verslag van de Algemene Huurdersvergadering van Woningstichting “Hardinxveld-Giessendam”, gehouden op woensdag 9 mei 2001 in Restaurant “Kampanje” aan de Troelstrastraat 5

 

Aanwezig: Naast het bestuur en de directie van Woningstichting “Hardinxveld-Giessendam” zijn er 39 huurders aanwezig inclusief de leden van de huurdersraad.

1. Opening
De voorzitter, H. van Hunnik, opent de vergadering en heet de aanwezigen van harte welkom. De voorzitter waardeert het dat men interesse toont.

2. Notulen
De notulen van de algemene Huurdersvergadering van 10 mei 2000 worden goedgekeurd

3. Ingekomen stukken/mededelingen
Geen

4. Jaarverslag
In het jaarverslag staan de gebeurtenissen vermeld van het afgelopen jaar en de plannen voor de toekomst. De heer Van Hunnik merkt op dat iedereen dit stuk in alle openheid kan lezen. Het jaarverslag is al in het bestuur, met de raad van commissarissen en in de Huurdersraad besproken. De accountant moet nog goedkeuring verlenen. De voorzitter stelt het stuk algemeen aan de orde. De heer Sommeijer merkt op dat hij het een knap stuk werk vindt.
De aanwezige huurders geven goedkeuring.

5. Samenvatting Beleidsnota 2001
De heer Van der Priem neemt de beleidsnota met de aanwezigen in grote lijnen door. Naar aanleiding van de beleidsnota worden er enkele vragen gesteld.

De heer Ooms heeft in verband met de mogelijkheden van elektrisch koken de vraag wat te doen als de stroom uitvalt en men kan niet koken. Men zit dan ook in de kou. Hoe los je zo’n probleem op ? De heer Van der Priem antwoordt dat dit misschien op te lossen is door middel van een collectieve voorziening. Voor een dergelijk probleem een aparte noodvoorziening aanleggen is niet denkbaar. De heer Van der Priem verwijst naar het millenniumprobleem. Als dit in Nederland gebeurt zijn er in het algemeen weinig problemen met de stroomvoorziening. Het systeem in Nederland is een gekoppeld systeem. De heer Van der Priem merkt nog op, dat je kiest voor de minst kwade oplossing en dat is veiligheid in zo’n geval. De heer Wetering heeft vernomen dat de meters op eigen kosten worden verwijderd als je elektrisch gaat koken. De heer De Vreede antwoordt dat ENECO de meters verwijdert en dat de Woningstichting de kosten hiervoor betaalt.

6. Plannen Grootonderhoud en Renovatie 2001
De heer De Vreede ligt dit in grote lijnen aan de hand van sheets toe.

Er worden door de aanwezigen diverse vragen gesteld. De heer Wetering deelt mee dat er mensen zijn die een afzuigkap installeren op het mechanische ventilatie systeem. Dit geeft de nodige problemen, vervelende luchtjes e.d. De heer De Vreede antwoordt dat dit niet is toegestaan. Het is een bekend probleem.

Mevrouw Verheul en de heer Sterrenburg zijn ontevreden over de c.v.-installatie. Zij merken op dat in 1998 na de renovatie is toegezegd dat men een nieuwe c.v.-installatie zou krijgen. De heer De Vreede antwoordt dat dat niet is toegezegd. Het was wel in de meerjarenplanning opgenomen dat de c.v.-installaties in de Lange Griendsweer vervangen zouden worden. Het is een planning. Dat wil niet zeggen dat alles wordt uitgevoerd. Er worden geen dingen vervangen als na onderzoek blijkt dat het nog goed voldoet. De c.v.-installaties zijn, zo is na onderzoek gebleken, nog in goede staat. Mevrouw Verheul en de heer Sterrenburg delen deze mening niet. Na enige discussie stelt de heer De Vreede voor om in de pauze met hen een afspraak te maken om de situatie beter te kunnen beoordelen. Aldus geschiedt.

De heer Swets merkt op, dat hij 's avonds na 22.00 uur een rooklucht binnen ruikt. De heer De Vreede antwoordt dat dit dan binnen komt via de mechanische ventilatie. Dit komt dan omdat er dan mensen zijn die een illegale aansluiting hebben. De heer S wets vraagt of dit door de Woningstichting gecontroleerd kan worden. De heer De Vreede antwoordt, dat dit gecontroleerd kan worden via de strangen. De bewoners moeten dan wel zelf eerst hier melding van hebben gemaakt.

De heer Swets deelt mee dat de geluidsoverlast weer toeneemt in de c.v.-installatie. De heer De Vreede merkt op dat hiervoor juist een speciaal apparaat tussen is gezet. De heer De Vreede antwoordt dit verder na te gaan.

De heer Wetering merkt op dat de gemiddelde leeftijd van de bewoners van de Jupiterstraat toeneemt. Volgens de heer Wetering zijn er in de trappenhuizen geen leuningen. De heer De Vreede antwoordt dat dit inderdaad zo is. Er zijn toch liften. Voor de eigen veiligheid moet men die liften gebruiken en niet de trap gaan gebruiken. De heer Van Lopik meent dat er ooit eerder over aanschaf van leuningen in de trappenhuizen is gesproken en dat hierover verder nagedacht zou worden. De heren Van der Priem en De Vreede antwoorden dat de lift echt veel veiliger is. Het is in principe een luxe, goed bereik, twee liften het is juist een doeltreffende oplossing om gevaarlijke situaties te voorkomen. De heer Van der Priem merkt nog op dat de aanschaf van leuningen absoluut geen prioriteit heeft. Indertijd is er voor gekozen om per verdieping voor de beide liften een stopplaats te creëren. Dit was een enorme investering.

Enkele bewoners uit de Jupiterflat merken op dat ze het heel vervelend vinden dat er in de liften wordt gerookt. Men vraagt of de Woningstichting hier wat aan kan doen en of hier geen bepaalde regels voor gelden. De heer De Vreede antwoordt, dat men de fatsoensnormen in acht moet nemen. De Woningstichting kan hier verder niets aan doen. Men moet dit probleem zelf oplossen. Hij verwijst naar de actie van enige jaren geleden, waarbij met stickers in de lift werd aangedrongen om niet te roken. Dit heeft toen veel protesten opgeleverd.

7. Huurdersraad als representatieve organisatie
In de Wet Overleg Huurder/Verhuurder is bepaald, dat over belangrijke zaken van beleid overleg gevoerd moet worden met een representatieve huurdersorganisatie. Deze huurdersorganisatie moet dan een rechtsvorm hebben van een vereniging of stichting. Dit moet nog in het jaar 2001 worden geregeld.

De huidige huurdersraad wordt in de overgangsregeling de nieuwe representatieve huurdersorganisatie. De huidige huurdersraad wordt omgevormd naar de representatieve huurdersorganisatie. Met elkaar vormen zij dan het algemeen bestuur van de nieuwe huurdersraad. Het algemeen bestuur kiest het dagelijks bestuur van de representatieve huurdersraad.

Voor de vaststelling van de samenwerkingsovereenkomst, de statuten van de huurdersraad zal er dit jaar nog een algemene Huurdersvergadering worden gehouden en wel op donderdag 15 november 2001. De overeenkomst van samenwerking zal eerst nader worden uitgewerkt door een werkgroep bestaande uit 2 huurdersraadsleden, 1 bestuurslid en de directeur.

De heer Van Lopik vraagt of het niet zinvol zou zijn om de wijken erbij te betrekken bij de kandidaatstelling. De heer Van Hunnik antwoordt dat de huidige leden van de huurdersraad juist goed complex gewijs vertegenwoordigd zijn. De heer Van Lopik vindt dat er momenteel door de huidige huurdersraad teveel achter de schermen wordt gewerkt. De heer Van Lopik lijkt het verstandig de huurders aan te schrijven over de kandidaatstelling. De heer Van der Priem antwoordt dat hij het verstandig vindt eerst het resultaat van de werkgroep af te wachten. Dan wordt vervolgens het een en ander eerst in de vergadering van 15 november 2001 kenbaar gemaakt.

8. Huurbeleidsplan 2001
In de beleidsnota van 2001 is vastgesteld dat de jaarlijkse trendmatige huurverhoging voor 2001 gelijk zal zijn aan de inflatie. Dit betekent voor 2001 een trendmatige huurverhoging van 2,6%. De huur staat in verhouding tot de kwaliteit van de woningen.

9. Pauze

10. Visie “zorg op maat”
De heer Van Duinen bespreekt aan de hand van de getoonde sheets de zorgverlening in de toekomst.

De heer Van der Priem bespreekt in het kort de lopende projecten. Het project in Neder-Hardinxveld Peulenlaan/Venusstraat. We zijn volop met het plan bezig. Ook hier is aanvullende zorg te verkrijgen. Ook dit wordt een project waarin je zolang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen.

Het project Wielinghof.
In dit complex wordt de leeftijd steeds hoger. Hierdoor zouden vanwege gezondheidsproblemen en ouderdom de mensen moeten gaan verhuizen. Om dit te voorkomen, verminderen is de Woningstichting een experiment gestart. We zijn bezig met een zorgwoning op de begane grond. Momenteel is de Woningstichting bezig om voor dit project subsidie aan te vragen.1/3 bijdrage van het Ministerie, 1/3 bijdrage van de Gemeente en 1/3 door de Woningstichting zelf. Als dit zou lukken betekent dit ook, dat hierdoor de mensen zo lang mogelijk in het complex kunnen blijven wonen. Dit project gebeurt in samenwerking met Waerthove.

Tijdelijke verpleeghuiszorg in Boven-Hardinxveld.
Waerthove verleent de zorg. Wij ondersteunen hen. De Woningstichting is goed in stenen, de uitvoering van dergelijke projecten en de zorgpartijen in het verlenen van goede zorg.

Overname Pedaja.
De besprekingen zijn nu gaande met het Rijk, de Ziekenfondsraad, Chr. Stichting, Gemeente en Woningstichting, dat het onroerend goed Pedaja door de Woningstichting wordt aangekocht.

Zoveel mogelijk woningen moeten geschikt gemaakt worden voor een goed welzijn van ouderen. Dit gebeurt voor de jongeren op kleinere schaal vanwege het beperkte contingent, aldus de heer Van der Priem. Dit betekent wel dat, als er een oudere verhuist er wel doorstroming ontstaat voor de jongeren.

Er is nog voldoende uit te voeren. Er verandert in de loop der jaren veel. We hopen goed bij de tijd te blijven, aldus de heer Van Hunnik.

11. Nieuwbouw woon-/zorgcentrum Boven-Hardinxveld
Dit is een groots plan. Dat het heel belangrijk is dat dit plan uitgevoerd wordt heeft de heer Van der Priem al geschreven in de Woonwijzer. Op dit moment zijn er goede gesprekken gaande met de bezwaarden. Dit is afwachten. Het worden koopwoningen, huurwoningen en zorgeenheden. Na afloop van de vergadering kan men de maquette bekijken en uitleg krijgen. Voor deze woningen kun je je nog niet opgeven. Tegen die tijd zal er een brochure gereed zijn en een mededeling in het Kompas staan.

12. Beleid zelf aangebrachte voorzieningen
Om deze ontwikkelingen te ondersteunen hebben de Nederlandse Woonbond en de Vereniging van woningcorporaties Aedes, een voorbeeldregeling gemaakt voor de wijze waarop verhuurders en huurdersorganisaties kunnen omgaan met het zelf aanbrengen van veranderingen in huurwoningen. Op dit moment is er een werkgroep bezig een voorbeeldregeling nader uit te werken. De ontwerpregeling wordt in de huurdersraadvergadering van juni 2001 besproken. Als men akkoord gaat, dan kan de regeling ingaan in het najaar van 2001. Alle huurders worden dan hierover ingelicht.

13. Rondvraag
Er wordt van de rondvraag geen gebruik gemaakt.

14. Sluiting
De voorzitter sluit de vergadering en bedankt de aanwezigen van harte voor hun komst.

W.B Blokhuis Secreatris                                                 H. van Hunnik Voorzitter

 

slide up button

Blijf op de hoogte, u leest Huurdersnieuws het eerst op onze site

We doen het voor de Huurders