Thuis in Wonen

Houd Huren Betaalbaar...

Persbericht

2020

portfolio1 portfolio2 portfolio3 portfolio4

Huurdersraad

Reacties op publicaties op deze website zijn welkom. antwoord krijgt u altijd. Het kan soms even duren, maar u krijgt een reactie

Wij zijn lid van de Woonbond

De Nederlandse Woonbond is de landelijke belangenvereniging van huurders en woningzoekenden.

Persberichten

We sturen nog wel eens een persbericht naar een weekblad, of dagblad. Het wordt niet altijd geplaatst, daarom leest u het hier bij de Huurdersraad

small portfolio2 small portfolio4
themed object
get in touch

Persbericht

Bio-based woningen gewild onder huurders Fien Wonen

 

17 augustus 2020

 

Bio-based bouwen, daar heeft Fien Wonen vorig jaar vol op ingezet. Woningen van hout en andere natuurlijke materialen die in plaats van CO2 uitstoten bij de productie, juist CO2 vastleggen. Tot recent was onbekend wat de huurders van Fien Wonen hiervan vinden. Uit recent onderzoek van Fien blijkt dat zij op de goede weg is. Bio-based woningen blijken erg gewild te zijn onder de huurders van Fien Wonen. Uit een het onderzoek blijkt namelijk dat ruim 90% van de ondervraagde gezinnen waarde hecht aan een duurzame woning. Meer dan de helft van de huurders vindt duurzame materialen een oplossing voor de toekomst van de bouw. De toepassingen die hierin het hoogst gewaardeerd worden zijn houtskeletbouw, hennepblokken en hennepvezel isolatie.

Het onderzoek dat Fien Wonen onlangs liet uitvoeren is opgezet door Maarten Koorengevel. Centrale vraag in zijn onderzoek was: Hoe beoordelen de huurders van Fien Wonen een inzet op een bio-based bouwproductie en welke bio-based toepassingen worden het hoogst gewaardeerd door de huurder bij het verduurzamen van het toekomstige woningaanbod? Het onderzoek is zeer waardevol voor Fien Wonen gezien woningcorporaties voor grote opgaven staan en onderzoek kan helpen bij het maken van keuzes. Daarnaast is de bouw één van de grootste sectoren van Nederland. Die sector stoot veel CO2 uit, zit met PFAS-problematiek en lange bouwtijden. Er liggen wat dat betreft veel kansen om een paar vliegen in één klap te slaan.

Het bouwen met duurzame materialen kent veel voordelen. Het wooncomfort neemt toe doordat mindere chemische producten gebruikt worden (zoals glaswol). Bij de productie van materialen wordt CO2 pgenomen en niet uitgestoten zoals bij traditionele bouw. Bomen nemen CO2₂op in hun stam en produceren daarnaast zuurstof. De stam wordt tot hout verwerkt en daar kunnen bijvoorbeeld bio-based woningen van gebouwd worden. De grondstoffen zijn dus hernieuwbaar. Fossiele materialen, zoals beton, zullen uiteindelijk op raken.

Directeur bestuurder Elisabeth ter Borg geeft aan erg blij te zijn met de resultaten.

Fien Wonen legt de focus in nieuwbouwprojecten op het bouwen met natuurlijke materialen zoals hout. Een project mag maximaal 10% duurder uitvallen, anders wordt alsnog met traditionele materialen gebouwd. Natuurlijk waren onze huurdersorganisaties ook positief over deze insteek, maar dat nu ook blijkt dat onze huurders zich volledig achter het beleid opstellen is natuurlijk een kers op de taart.

De woningcorporatie uit Hardinxveld-Giessendam en Vijfheerenlanden heeft onlangs Sander Holm als projectontwikkelaar bio-based bouwen in de armen genomen. Sander Holm: Bouwen in hout klinkt misschien traditioneel maar is tegenwoordig ‘hot and happening’. Woningen worden industrieel gebouwd in fabrieken en op de bouwplaats in elkaar gezet. Dat vraagt om hele andere bouwstromen en soms ook partners dan het traditionele bouwen in beton. Ter Borg: Het is fantastisch dat nu blijkt dat onze huurders enthousiast zijn over woningbouw met natuurlijke materialen. Uiteindelijk kunnen we als woningcorporatie een hoge ambitie hebben, maar het succes ligt in de vraag naar dit soort woningen.

Maarten geeft tot slot over zijn onderzoek aan: Na het onderzoek ben ik overtuigd dat bio-based bouwen dé oplossing is om de bouw te verduurzamen. Blijf innoveren; zoeken naar duurzame materialen. We hebben geen planeet B is, dus wees er zuinig op!

slide up button

Blijf op de hoogte, u leest Huurdersnieuws het eerst op onze site

We doen het voor de Huurders