Thuis in Wonen

Houd Huren Betaalbaar...

Nieuws

2018

portfolio1 portfolio2 portfolio3 portfolio4

Huurdersraad

Reacties op publicaties op deze website zijn welkom. antwoord krijgt u altijd. Het kan soms even duren, maar u krijgt een reactie....

Solliciteren

Wij zoeken nog steeds huurders die zich willen inzetten voor.....

Persberichten

We sturen nog wel eens een persbericht naar een weekblad, of dagblad. Het wordt niet altijd geplaatst, daarom leest u het hier bij de Huurdersraad....

small portfolio2 small portfolio4
themed object
get in touch

Inspreken tijdens het vragenkwartiertje Gemeente Hardinxveld-Giessendam

25 januari 2018

Het is al weer geruime tijd geleden dat een vertegenwoordiger van de Stichting Huurdersraad Hardinxveld-Giessendam hier heeft ingesproken. Nu de gemeenteraadsverkiezingen weer voor de deur staan, vonden we het nodig om uw geheugen op te frissen betreft de HUURDERS in de sociale sector. Bij een vorige gelegenheid vroegen wij U wie van de raadsleden in een huurhuis woont. We kregen toen geen reactie en we verwachten dat het nu hetzelfde is.

Wist U dat Omnivera GWZ voor maximaal 48 woningen budget zou kunnen vrijmaken? Alleen vanwege een door de gemeente te hanteren huidige en te hoge grondprijs is realisatie in de sociale sector absoluut niet mogelijk.

ooralsnog wordt er in de verkiezingsprogramma’s van CDA, SGP en T@B die reeds gepubliceerd zijn niet gesproken over betaalbare woningen in Hardinxveld-Giessendam, het lijkt een gemiste kans voor de doelgroep. U moet als geen ander weten dat ongeveer 38.500, 00 euro voor een sociale kavel vele malen te duur is., nu vraagt u zich af en krabt zich waarschijnlijk achter de oren, zo van hoe groot is dan die kavel. Gewoon sociaal kaveltje niet te groot, niet te klein.

De Huurdersraad heeft in 2012 Omnivera al geadviseerd, om geen sociale huurwoningen te bouwen met dergelijke exorbitante hoge grondprijzen. De wettelijk vastgestelde maximale HUUR-grens van € 710,00 kan niet sociaal worden gezien en is voor de meerderheid van de huurders onhaalbaar en zeker voor de zwakkere groepen zoals starters en ouderen.

Mede door het instellen van de overheidsnormen is de doorstroming een faliekante mislukking geworden. Kopers (en dan voornamelijk de zogenaamde “scheefkopers” gaan de komende jaren steeds minder betalen voor hun koopwoning, maar blijven nu nog gebruik maken van de royale overheidssubsidie, echter de huren van de sociale huurwoningen gaan telkens stijgen jaarlijks. Maar er zijn ontwikkelingen daarover straks meer.

Maar wist U dat door aansluiting bij Drechtsteden per 1 januari 2018, de grondprijs in het PALT-overleg van mei 2016

(Prestatie Afspraken Lange Termijn)

is vastgesteld op 14.822,00 euro per kavel voor de sociale huursector in de regio Drechtsteden. Dat hiermee de Huurdersraad ontzettend blij mee is. Daarnaast wordt door Omnivera/GWZ volop ingezet tot de verduurzaming van de bestaande woningen, echter dit kan uiteraard niet zonder financiële consequenties op termijn voor de huurders. Wat gaat de Gemeente hierin investeren of blijft het bij een doorverwijzing voor verduurzaming naar een Regionaal Bureau, dit terwijl diverse gemeenten ook zelf investeren voor de bevolking.

Huurdersraad ziet dan eindelijk kansen om huizen te bouwen voor mensen die niet passen het plaatje van de middeninkomens, een groep die eigenlijk past in de goedkopen woningen is er zeker. Ook onzes inziens zal het huidige en zeker ook het toekomstige Gemeentebestuur in maart 2018 zich sterk moeten maken voor de sociaal zwakkeren.

Wij gaan U allen volgen. Een schone kans voor u om niet alleen in slogans voor de verkiezingen te denken, maar zeker de daad bij het woord voegen.

Ik wil U bedanken namens het bestuur van de Huurdersraad. 

slide up button

Blijf op de hoogte, u leest Huurdersnieuws het eerst op onze site

We doen het voor de Huurders