Thuis in Wonen

Houd Huren Betaalbaar...

Nieuws

2018

portfolio1 portfolio2 portfolio3 portfolio4

Huurdersraad

Reacties op publicaties op deze website zijn welkom. antwoord krijgt u altijd. Het kan soms even duren, maar u krijgt een reactie

Wij zijn lid van de Woonbond

De Nederlandse Woonbond is de landelijke belangenvereniging van huurders en woningzoekenden.

Persberichten

We sturen nog wel eens een persbericht naar een weekblad, of dagblad. Het wordt niet altijd geplaatst, daarom leest u het hier bij de Huurdersraad

small portfolio2 small portfolio4
themed object
get in touch

De Energie Kosten Factor

31 augustus 2018

Deplaatst in Algemeen, Energie - Infra door Arjan Muil, MCM In Motion

Bij beslissingen over duurzame energie initiatieven zijn economische motieven veelal doorslaggevend, en voor de besluitvorming wordt in de regel  een terugverdientijd-methode toegepast. In berekeningen van de terugverdien tijd wordt echter weinig of geen rekening gehouden met andere dan financiële drijfveren om duurzame energie toe te passen.

Voor veel particulieren geldt dat het  bijdragen aan een duurzame wereld belangrijk wordt gevonden, maar ook wordt een behoefte gevoeld om  onafhankelijker te worden van traditionele (veelal fossiel georiënteerde) energie bedrijven. In de berekeningen van terugverdientijd komt dit niet, of niet voldoende terug.

Ook bedrijven vinden duurzaamheid vaak belangrijk. Als onderdeel van een MVO beleid bijvoorbeeld, maar in toenemende mate ook omdat klanten er specifiek naar vragen. Bij aanbestedingen wordt ook steeds vaker duurzaamheid meegewogen  bij de gunning.

De gebruik van een terugverdientijd-methode is naar mijn mening onvoldoende geschikt om verstandige beslissingen te nemen over investeringen in duurzame energie. Bij het bepalen van de terugverdientijd van een duurzame energie investering wordt namelijk uitgerekend hoe lang het duurt voordat de investering is terugverdiend ten opzichte van een traditionele energie optie.
Met een ruwe formule 
TVT = investering  / jaarlijkse besparing.

Hiermee  wordt de suggestie gewekt dat het alleen verantwoord is om te investeren in duurzame energie, als er een substantiële besparing tegenover staat. Maar wat nu als we een duurzame energie optie vinden die precies even duur is dan een traditionele energie optie. Daar is toch niks mis mee zou je zeggen. Als er twee opties zijn die even duur zijn, dan kies je toch uiteraard voor de duurzame optie? Maar volgens de berekeningen wordt de terugverdientijd zelfs oneindig als de besparing nul is. Dat is natuurlijk een onlogische en ongewenste uitkomst.

Daarom stel ik voor om een andere benadering te kiezen en deze methode verder uit te werken.
Met een 
Energie Kosten Factor wordt een berekening gemaakt van de kosten van de duurzame energie optie, in relatie tot een traditionele optie.

EKF = jaarlijkse kosten van de duurzame optie / jaarlijkse kosten van de traditionele optie

In het geval dat beide even duur zijn is de uitkomst: EKF = 1.
Stel dat een duurzame optie 10% duurder is dan een traditionele optie, dan is de uitkomst 
EKF = 1,1. Het is aan de particulier of de ondernemer om  te kiezen hoeveel het waard is om over te schakelen naar deze duurzame energie, in plaats van het dogma dat het goedkoper moet. Dat sluit natuurlijk niet uit dat er vele projecten zijn waarbij er ook een leuke  financiële besparing is, en de EKF dus kleiner is dan 1.

Samenvattend:

EKF = 1 wordt de norm, duurzame energie kost even veel als traditionele energie

EKF > 1, de beslisser bepaalt zelf hoeveel hij extra over heeft voor duurzame energie

EKF < 1, de duurzame energie optie is zelfs goedkoper dan traditionele, waar wachten we nog op?

 

slide up button

Blijf op de hoogte, u leest Huurdersnieuws het eerst op onze site

We doen het voor de Huurders