Thuis in Wonen

Houd Huren Betaalbaar...

Woonbond

2019!

portfolio1 portfolio2 portfolio3 portfolio4

Huurdersraad

Reacties op publicaties op deze website zijn welkom. antwoord krijgt u altijd. Het kan soms even duren, maar u krijgt een reactie....

Wij zijn lid van de Woonbond

De Nederlandse Woonbond is de landelijke belangenvereniging van huurders en woningzoekenden.....

Persberichten

We sturen nog wel eens een persbericht naar een weekblad, of dagblad. Het wordt niet altijd geplaatst, daarom leest u het hier bij de Huurdersraad....

small portfolio2 small portfolio4
themed object
get in touch

Hoe check ik of de aanvangshuur klopt?

 

Van de Woonbond

 

30 januari 2019

 

Hoe check ik of aanvangshuur klopt?

Ik woon nu twee maanden in mijn nieuwe huurwoning en vraag mij af of de huurprijs wel klopt. Hoe kom ik daarachter en wat kan ik daar eventueel aan veranderen?

 

Antwoord

Een nieuwe huurder kan tot zes maanden na het ingaan van de huurovereenkomst aan de Huurcommissie een verzoek doen om de redelijkheid van de (aanvang)huurprijs te beoordelen. Als die hoger is dan de maximaal toegestane huur volgens het puntenstelsel, zal de Huurcommissie de huurprijs in ieder geval verlagen tot het niveau van de maximaal toegestane huur. De uitspraak van de Huurcommissie heeft terugwerkende kracht tot de ingangsdatum van de huurovereenkomst.

Het inschakelen van de Huurcommissie kost per procedure € 25,- aan zogeheten legeskosten. Krijgt de huurder gelijk, dan ontvangt hij dit bedrag terug.

De Huurcommissie baseert zich bij het beoordelen van de redelijkheid van de hoogte van de huurprijs op de ‘puntenstelsels’ voor huurprijzen van woonruimte (woningwaarderingsstelsel is de officiële naam). Er bestaan drie varianten: één voor zelfstandige woonruimte, één voor onzelfstandige woonruimte en één voor woonwagens en standplaatsen. De puntenstelsels bieden de mogelijkheid de kwaliteit van de woonruimte uit te drukken in een aantal punten.

Met kwaliteit worden onder andere de oppervlakte van de woning bedoeld, de voorzieningen daarin, het soort woonruimte, de WOZ-waarde en het Energielabel. Hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger het aantal punten. Elk puntentotaal correspondeert met een maximaal toegestane huurprijs. Met het puntenstelsel is na te gaan of de hoogte van de huurprijs redelijk is. Ook is het puntenaantal van een woning, in verhouding tot de voor die woning geldende huurprijs, van belang voor de toegestane huurverhoging.

Het puntenstelsel voor woonruimte geldt niet voor

·         Woningen met een geliberaliseerde huurprijs

·         Zorg- en verpleeghuizen

·         Dienstwoningen

·         Winkelwoningen waarvan het woongedeelte alleen toegankelijk is vanuit de winkel

·         Vakantiehuisjes

·         Wisselwoningen

·         Garages en bedrijfsruimten

·         Woonboten

Met de huurprijschecks van de Huurcommissie(externe link) kunt u de maximaal toegestane huur voor uw woning zelf berekenen.

 

 

 

 

slide up button

Blijf op de hoogte, u leest Huurdersnieuws het eerst op onze site

We doen het voor de Huurders