Thuis in wonen

Houd Huren Betaalbaar...

Notulen Huurdersraad Hardinxveld-Giessendam

2016!

portfolio1 portfolio2 portfolio3 portfolio4

Huurdersraad

Reacties op publicaties op deze website zijn welkom. antwoord krijgt u altijd. Het kan soms even duren, maar u krijgt een reactie....

Solliciteren

Wij zoeken nog steeds huurders die zich willen inzetten voor.....

Persberichten

We sturen nog wel eens een persbericht naar een weekblad, of dagblad. Het wordt niet altijd geplaatst, daarom leest u het hier bij de Huurdersraad....

small portfolio2 small portfolio4
themed object
get in touch

Notulen

 2016

 

Asbestsanering Jupiterstraat   

Verslag bewonersbijeenkomst op donderdag 28 januari 2016 in de recreatiezaal van de Jupiterflat.   

Aanwezig vanuit Omnivera GWZ:

Rik Walstra                   Manager Wonen
Ramon Jens                  Senior Medewerker Wonen
Arie Loeve                   Opzichter
Henry Bouwman            Opzichter
Konraad den Boef         Wijkbeheerder
Anja Slob-Stuij              Communicatiemedewerker 

Aanwezig vanuit Search:

Peter van Vliet            projectleider sanering  

Aanwezig vanuit stichting Huurdersraad Omnivera

M. Stek                       voorzitter
J.W. Heijkoop            

Leden van de bewonerscommissie zijn ook aanwezig.

Met kennisgeving afgemeld: voorzitter C. Pater

Rik Walstra geeft in het kort het traject weer. Omnivera-GWZ heeft een asbestbeleid opgesteld voor haar woningbezit. Onderdeel hiervan is het in kaart brengen van asbest. Dit en aangescherpte regelgeving was aanleiding om in december 2015 een inspectie en inventarisatie uit te voeren in de schacht waarin de stortkoker en divers leidingwerk zich bevindt. Via brieven bent u hierover geïnformeerd. Tijdens deze bijeenkomst informeren wij u over de uitslag van de inspectie. Ook ontvangen aanwezigen informatie over de voortgang.  

AsbestInventarisatie wijst uit dat er asbesthoudende platen als bekleding van de schacht gebruikt zijn. Deze beplating is eind jaren ’70 aangebracht na een brand in de schacht. Onderzoek door de firma Search toont een asbestconcentratie aan. De normen worden niet overschreden en er bestaat een te verwaarlozen gevaar voor de gezondheid. De aanwezigheid van asbest, de regelgeving en het beleid van Omnivera GWZ is de reden dat we kiezen voor verwijdering van de asbestplaten en de stortkokers. Het verwijderen van het asbest moet volgens speciale regels en uitgevoerd worden door gespecialiseerde bedrijven. De firma Search zal hierin onze projectleider zijn.  

De werkzaamheden duren ongeveer drie weken. De verwachting is dat bewoners van de werkzaamheden weinig overlast hebben. De uitvoering van de werkzaamheden staat gepland in maart 2016. We hopen begin maart te starten. De voorruimte van de stortkokers op iedere verdieping komt na sanering weer vrij voor gebruik. Er komen geen nieuwe stortkokers. In plaats daarvan komen er ondergrondse afvalcontainers voor het restafval. Dit sluit aan op het gemeentelijk beleid en de wijze waarop Waardlanden het afval verzamelt en afvoert. Het past in het beleid van duurzame en efficiënte afvalverwerking. Over het gebruik na de schoonmaak van de voormalige containerruimte op de begane grond gaan we nog in gesprek met de bewonerscommissie.  

Naar aanleiding van een vraag geeft de heer Van Vliet aan dat er twee soorten asbest zijn  aangetroffen in de schacht en achterin de containerruimte. Alles verwijderen is noodzakelijk om later weer toegang te krijgen tot de schacht voor eventuele reparaties aan de aanwezige leidingen en om de containerruimte weer beschikbaar te stellen. Op een vraag vanuit de bewoners naar het gezondheidsvraagstuk geeft de heer Van Vliet aan dat er een geringe hoeveelheid vaste asbest is aangetroffen op de kleefmonsters die zijn genomen en een zeer geringe hoeveelheid asbestdeeltjes in de lucht. Er kan niet aangegeven worden hoelang er asbest is vrij gekomen. Dit kan één maand zijn, maar ook een paar jaar. De beplating zit er ruim 30 jaar en verweert na verloop van jaren. Omdat er geen grenswaarden zijn overschreden is er een zeer beperkt gevaar voor de gezondheid geweest. Het meeste asbest bevindt zich in de afgesloten schacht. In de containerruimte is men vaak maar kort binnen en is er veel ventilatie. Ook is er maar een beperkte concentratie van asbestdeeltjes waargenomen in een klein deel van deze ruimte. Vraag en Anwoord

-        Bewoners geven aan dat zij bang zijn voor verpaupering van de wijk doordat omwonenden ook naast de containers afval plaatsen. Rik Walstra neemt dit mee in het overleg met Waardlanden. 

-        Bewoners dringen aan tot spoed als het gaat om plaatsing van de ondergrondse containers. Inworpmogelijkheid zit hoog en het is voor een aantal moeilijk om het afval in de container te deponeren.
Rik Walstra neemt dit mee in het overleg.   

Bewoners vragen naar de mogelijkheden om te werken met een passensysteem zodat niet het afval van de hele wijk in de containers terecht komt.
Rik Walstra neemt dit mee in het overleg.  

-        Bewoners geven aan dat de parkeergelegenheid bij de flat krap is en dat hier rekening mee gehouden dient te worden bij het plaatsen van de container.
Rik Walstra neemt dit mee in het overleg.

-        Bewoners vragen of er een verlaging van de huur komt i.v.m. vervallen van de service van een stortkoker.
Rik Walstra geeft aan dat dit niet het geval is.  

-        Bewoners vragen of de huidige containerruimte in de toekomst gebruikt kan worden om tijdelijk grof vuil te plaatsen. Het gebruik van de huidige containerruimte bepalen we in overleg met de bewonerscommissie Jupiterstraat.   

Afspraken:

-             
Bewoners worden tijdig geïnformeerd over de start van de werkzaamheden
-              Gesprekken met Waardlanden en Gemeente worden teruggekoppeld via de bewonerscommissie.
-              Nieuws wordt gedeeld aan bewoners d.m.v. een brief.

 

 

 

 

slide up button

Blijf op de hoogte, u leest Huurdersnieuws het eerst op onze site

We doen het voor de Huurders