Thuis in Wonen

Houd Huren Betaalbaar...

Huurdersraad Nieuws

2020!

portfolio1 portfolio2 portfolio3 portfolio4

Huurdersraad

Reacties op publicaties op deze website zijn welkom. antwoord krijgt u altijd. Het kan soms even duren, maar u krijgt een reactie....

Wij zijn lid van de Woonbond

De Nederlandse Woonbond is de landelijke belangenvereniging van huurders en woningzoekenden.....

Persberichten

We sturen nog wel eens een persbericht naar een weekblad, of dagblad. Het wordt niet altijd geplaatst, daarom leest u het hier bij de Huurdersraad....

small portfolio2 small portfolio4
themed object
get in touch

Huurders aantoonbaar gedupeerd door de verhuurderheffing

 

 

1 mei 2020

 

De belasting op sociale huurwoningen, de verhuurdersheffing, heeft tot gevolg dat woningcorporaties tienduizenden huizen minder kunnen bouwen. Sinds 2013 betalen verhuurders een belasting over sociale huurwoningen. De verhuurderheffing is nu 1,7 miljard euro per jaar en loopt elk jaar verder op. Zo’n 95 procent daarvan wordt betaald door woningcorporaties. Dat geld kunnen de woningcorporaties nu niet besteden aan de hun kerntaak: de sociale woningbouw.

Funest voor sociale woningbouw

De verhuurderheffing roomt de inkomsten (kasstromen) van corporaties fors af. Dat gaat rechtstreeks ten koste van hun mogelijkheden om te investeren in bijvoorbeeld nieuwbouw en verduurzaming, terwijl dat tegelijkertijd ambities van overheidsbeleid zijn. Corporaties zouden zich failliet investeren als ze dat volledig op basis van leningen doen: geld lenen kost geld.

Fien Wonen

In 2019 betaalde Fien Wonen € 2.811.745,00 aan verhuurdersheffing. Deze extra belasting op de verhuur van woningen staat haaks op de wens van het Rijk en de corporaties om tijdens de wooncrisis meer woningen te bouwen en de bestaande woningvoorraad te verduurzamen. Voor de bijna drie miljoen Euro had Fien Wonen veel betere dingen voor de huurders kunnen doen: minder huurverhoging vragen, verduurzamen van woningen, nieuwe woningen bouwen, etc.

Huurders Belang Zederik en Huurdersraad HG

Wij van HBZ en ook HRHG volgen de situatie al jaren. We bezochten lezingen en cursussen van de Woonbond. Sinds enkele weken zijn dat webinars: online sessies via internet. Ook de aanstaande verkiezingen voor de Tweede Kamer worden daarin betrokken: welke partijen blijven het VVD-initiatief (Stef Blok) voor de invoering van de verhuurderheffing steunen?

Lees ook; Fien Wonen: Fors minder geld naar woningen en verduurzaming door verhuurdersheffing

slide up button

Blijf op de hoogte, u leest Huurdersnieuws het eerst op onze site

We doen het voor de Huurders