Thuis in Wonen

Houd Huren Betaalbaar...

Huurdersraad Nieuws

2020!

portfolio1 portfolio2 portfolio3 portfolio3

Huurdersraad

Reacties op publicaties op deze website zijn welkom. antwoord krijgt u altijd. Het kan soms even duren, maar u krijgt een reactie

Wij zijn lid van de Woonbond

De Nederlandse Woonbond is de landelijke belangenvereniging van huurders en woningzoekenden.

Persberichten

We sturen nog wel eens een persbericht naar een weekblad, of dagblad. Het wordt niet altijd geplaatst, daarom leest u het hier bij de Huurdersraad

small portfolio2 small portfolio4
themed object
get in touch

Zonnetechniek

 

20 februari 2020

 

Steeds meer woningen van Fien Wonen worden voorzien van zonnepanelen (PV-installaties). De energie labels worden daardoor verbeterd om aan de duurzaamheidsopgaven te voldoen en het mooie voor ons als huidige huurders is dat er geen extra huurverhoging wordt berekend. En dat is redelijk uniek!

Intro

Fien Wonen heeft de aanleg uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf: Ecorus. Dat aanleggen kan best wat ongemak veroorzaken: er wordt vanaf de meterkast (3) een kabel naar (meestal) de zolder gelegd waar de omvormer (2) wordt geplaatst. Op deze omvormer worden de zonnepanelen (1) aangesloten die op het dak worden gemonteerd. Maar als deze klus eenmaal is geklaard heeft u er vele jaren een mooi financieel voordeel van die de woonlasten naar beneden brengt.

De opgewekte spanning van de zonnepanelen is een gelijkspanning (DC) die in de omvormer wordt omgezet naar de gebruikelijke wisselspanning (AC).

De meeste woningen hebben 8 zonnepanelen die maximaal 2400 Watt elektrisch vermogen kunnen opwekken. Maar gemiddeld zal dat lager zijn: het kan ook erg bewolkt zijn.

Techniek

Normaal komt de elektriciteit via een hoogspanningsnet naar het trafohuisje (6) dat ergens bij u in de buurt staat. Deze hoogspanning wordt dan omgezet naar een gangbare elektrische spanning van 230/400 Volt. In de woning gebruikt u 230 Volt. Vanuit het transformatorhuisje lopen kabels door de straat die naar de woningen en de gebouwen lopen: het distributienet (5). Oorspronkelijk is het distributienet berekend op de stromen die vanuit het transformatiehuisje naar de gebouwen lopen. Maar nu wordt dat anders: de woningen met zonnepanelen gaan ineens ook energie opwekken en terug leveren. Daardoor wordt kan het distributienet extra zwaar worden belast. De netbeheerder (Stedin) is daarom overal bezig om waar nodig zwaardere kabels in de straten te leggen.

Netbeheerder

In onze regio is Stedin de netbeheerder. Deze heeft als taak een goede en stabiele levering van elektriciteit te waarborgen. We zijn er immers zeer afhankelijk van. Maar u betaalt de elektriciteit aan een energiebedrijf, zoals Eneco, Essent, Nuon, Greenchoice, etc. Daar heeft u een vrije keuze in. Dat heeft u niet bij de netbeheerder, dat blijft Stedin.

De meterkast met de elektriciteitsmeter is van Stedin en behoort vast bij de woning van Fien Wonen. De vaste elektrische installatie behoort ook bij de woning. De huurder sluit zelf een contract af bij een energiebedrijf.

Stedin moet weten wat er op het distributienet is aangesloten zodat ze daaropin kunnen spelen. Want bij te veel geleverde energie op het distributienet ontstaat overbelasting en dan valt de elektriciteit weg. Daarom moet iedere zonnepaneleninstallatie worden aangemeld bij Stedin. Dat aanmelden gebeurt door Ecorus.

E-mailadres

Steeds meer huurders hebben een e-mailadres. Sommige meerdere. U bent niets verplicht maar het is wel erg handig als Ecorus en Fien Wonen een e-mailadres van u hebben. Het begint al bij de aanleg: er komt iemand van/namens Ecorus op afspraak bij u langs om de situatie op te nemen en met u samen te kijken waar de omvormer wordt geplaatst en hoe de leidingen gaan lopen. Dat noemen de schouw. Omdat veel huurders niet altijd thuis zijn is het handig om alle werkafspraken via de e-mail te maken. Ook krijgt u dan een schouwformulier via de e-mail waar de afspraken op staan.

Bij het aanmelden van de PV-installatie bij netbeheerder Stedin is ook een e-mailadres handig omdat u dan een bevestiging van Stedin ontvangt en er zelf als huurder zicht op houdt.

Fien Wonen, Ecorus en ook HBZ gaan heel vertrouwelijk met uw e-mailadres om. Dat vinden we normaal en fatsoenlijk en we zijn het wettelijk verplicht (AVG). Zie ook ons nieuwsitem.

Eleena

Er is nog iets waar een e-mailadres onmisbaar voor is. Als de PV-installatie klaar is krijgt u een folder van Ecorus. Daarin staat dat u zich kan aanmelden bij website Eleena.eu. Of u installeert de Eleena-app op uw smartphone of tablet. Via Eleena komt dagelijks een update over de opbrengst van de zonnepanelen. Maar ook per maand en per jaar. Zo blijft u geïnformeerd en betrokken. U krijgt een wachtwoord van Ecorus.

Als je een apparaat met een vermogen van 1000 Watt gedurende 1 uur (h) inschakelt heb je 1 kWh verbruikt. Zie de grafiek: 0,25 kWh is een opbrengst van 250 W per uur.
1 kWh kost ongeveer € 0,21.

Saldering

De energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen wordt allereerst door u zelf verbruikt. Vanuit de meterkast (3) lopen er groepen naar uw apparatuur en verlichting (4). Overdag als het licht is verbruik je vaak zelf de energie die door de zonnepanelen wordt opgewerkt. Wat over is wordt terug geleverd naar het distributienet (5).

Op dit moment (2019) krijgt u dezelfde prijs terug die u betaalt. Dat heet de salderingsregeling. Voor grote installaties bij bedrijven kan dit anders zijn. Vanaf 2023 wordt deze regeling afgebouwd tot 2031. Daarna krijgt u veel minder terug omdat de netbeheerder veel kosten maakt om die elektrische energiestromen te beheersen.

Als u nu € 0,21 per kWh betaalt krijgt u datzelfde bedrag terug. Later kan dit maar € 0,07 zijn. Maar dat duurt nog even. Het is dan zaak om vooral zelf de energie te gebruiken die je opwekt.

Pas op!! Uw medewerking is noodzakelijk.

Er zit een grote adder onder het gras. Als de bewoners/huurder niet persoonlijk is aangemeld bij Stedin dan kan Stedin uw gegevens niet doorzenden naar het energiebedrijf en dan kan het energiebedrijf de terug geleverde elektriciteit niet met u verrekenen. U heeft namelijk zelf een contract met dat energiebedrijf, niet Fien Wonen. Als u op de toets van uw slimme meter drukt dan ziet u wel hoeveel kWh er via de zonnepanelen is terug geleverd maar u krijgt er geen €uro voor betaald. En dan dalen uw woonkosten niet.

HBZ roept u met klem op om alle medewerking aan een goede registratie te verlenen. Het werk wordt gedaan door Ecorus en Fien Wonen maar u heeft er alleen zelf profijt van als u meewerkt.

De aanmelding bij Ecorus op de Eleena-website of Eleena-app staat geheel los van de registratie van de zonnepanelen bij uw energiebedrijf.

Wassen als de zon schijnt

Veel mensen zijn gewend om in de avonduren te wassen en te drogen en soms ook te strijken. Deze apparatuur verbruikt veel stroom. In de avonduren na 23.00 uur was de stroom goedkoper. We noemen dit daluren waarvoor een lagere tarieven gelden. Op dit moment is het prijsverschil tussen het hoog tarief en laagtarief nihil.

Het is daarom handig om er al aan te wennen om overdag (ook als de zon niet schijnt) de apparatuur die veel stroom verbruikt aan te zetten: wasmachine, wasdroger, vaatwasser, etc. Dan worden deze machines gevoed vanuit de zonnepanelen. In de toekomst ga je overdag stroom terug leveren voor bijvoorbeeld € 0,07 en die koop je dan in de avond weer terug voor € 0,21. Dat is niet slim.

Slimme meter

Nederland wordt in hoog tempo voorzien van een ‘slimme meter’ die het elektriciteitsverbruik registreert. Vroeger was dat een meter met een ronddraaiende schijf en een telwerk. U mag er zelf voor kiezen om de slimme meter automatisch door Stedin te laten uitlezen of dat u nog steeds zelf de meterstanden doorgeeft.

De slimme meter geeft ook het gasverbruik door. De gasmeter en de elektriciteitsmeter zijn draadloos met elkaar verbonden.

Het slimme van deze meter is dat er telwerken in zitten voor het stroomverbruik, maar ook voor de terug geleverde stroom. Dat had de oude meter niet: deze draaide achteruit als er stroom wordt terug geleverd. Daarom willen sommige slimmeriken de oude meter met de draaischijf niet kwijt omdat ze denken dat ze ook in de toekomst de saldering kunnen ontlopen en altijd dezelfde prijs voor de terug geleverde stroom terugkrijgen die ze betalen. Helaas voor deze slimmeriken: op termijn ben je verplicht om een slimme meter te hebben. Je mag dan nog wel kiezen of je die meter automatisch laat uitlezen. Dat uitlezen is kosteloos omdat er een simkaart in de slimme meter zit die via het mobiele netwerk zijn data verzendt.

Informatie

Als huurders vragen hebben over de slimme meter kunnen zij contact opnemen met netbeheerder Stedin via telefoonnummer 088 – 896 39 63. Bij vragen over Eleena kunnen zij contact opnemen met Ecorus via telefoonnummer 085 – 401 82 13 of per e-mail via fienwonen@ecorus.com. Natuurlijk kan u ook bellen met Fien Wonen via 0184 – 61 44 88.

Tot slot

Met dit artikel hopen we veel onzin uit de lucht te halen. De moderne tijd houden we niet tegen. Er liggen veel door de overheid verplichte verduurzamingsmaatregelen klaar waarvan de zonnepanelen er één is. En waarvan de kosten voor de huidige huurder geheel door Fien Wonen worden gedragen.

HBZ en Huurdersraad Hardinxveld-Giessendam waren vanaf het begin enthousiast over deze plannen. Er gaat wel wat mis, maar er gaan ook veel dingen goed. Wij communiceren regelmatig met Fien Wonen en kunnen dat beter als u ons via ons online vragenformulier laat weten hoe de aanleg van de zonnepanelen is verlopen. Natuurlijk evalueert Ecorus ook zelf. Als het nodig is: HBZ en HRHG zitten in de veiligheidscommissie van Fien Wonen waar wij een goede stem in hebben.

 

slide up button

Blijf op de hoogte, u leest Huurdersnieuws het eerst op onze website

Huurders aan Top